Συνέντευξη

Συνέντευξη στο Beauty Days with a Book

1. Συστήστε μας το βιβλίο σας «Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Καταρχάς ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε για να γνωριστούμε με τους φίλους αναγνώστες. Το βιβλίο ξεκίνησα να το γράφω σιγά-σιγά πριν τρία χρόνια. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ζήσαμε μια βίαιη, κοινωνική και οικονομική αλλαγή. Μέσα από την ζύμωση που επήλθε προκύψαν διάφορα ζητήματα. Ένα από αυτά που εντόπισα είναι και τα διαζύγια. Άκουσα ιστορίες μπαμπάδων, φίλων ή συγγενών, που είχαν την ατυχία να λυθεί ο γάμος τους και να βρεθούν μακριά από τα παιδιά τους. Μια ιστορία ενός τέτοιου μπαμπά θέλησα να αφηγηθώ συνδυάζοντας τις κοινωνικές γνώσεις από την εμπειρία, που μόλις σας ανέφερα.  Πέρα από αυτό έβλεπα και πολλούς μπαμπάδες, μη διαζευγμένους, που ήθελαν να ασχοληθούνε παραπάνω με τα παιδιά τους, αλλά δεν ήξεραν πώς να το κάνουν. Από την άλλη ως εκπαιδευτικός παρατηρούσα παιδιά, που είχε εξαφανιστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο πατέρας τους από την ζωή τους και τι επιπτώσεις είχε αυτό στον ψυχισμό τους. Φυσικά έπαιξε ρόλο και το ότι ήμουν και είμαι ο ίδιος πατέρας, οπότε οι κεραίες μου είναι ακόμη πιο ευαισθητοποιημένες. Θέλησα λοιπόν να φτιάξω ένα εγχειρίδιο, αν μου επιτρέπετε να το ονομάσω έτσι, ένα εγχειρίδιο για εμάς, τους πατεράδες. Όμως, όταν ο αναγνώστης το ξεφυλλίσει, θα διαπιστώσει ότι και μια μητέρα μπορεί να ωφεληθεί και να το χρησιμοποιήσει για να περάσει δημιουργικά τον χρόνο της με τα παιδιά της. Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: Ίσως μία μητέρα επιπλέον θα μπορέσει να πάρει και μερικά στοιχεία από έναν κόσμο που δεν ξέρει, από τον τρόπο σκέψης των ανδρών και πατεράδων. Για την συγγραφή του βιβλίου χρειάστηκε πολλή έρευνα από ελληνική και ξένη βιβλιογραφία προκειμένου να δώσω σε απλή μορφή τα πιο ουσιώδη.

2. Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;

Το πρώτο δυνατό σημείο του βιβλίου είναι το διήγημα, που περιέχει στις πρώτες 140 σελίδες του. Σε αυτό το εκτός από τον διαζευγμένο πατέρα με δύο παιδιά, ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής, υπάρχουν πολλοί ακόμη άνδρες που δίνουν ο καθένας το δικό του στίγμα. Υπάρχει ένας παντρεμένος και άτεκνος, ένας ακόμη διαζευγμένος με ένα παιδί, ένας χήρος που έχει μεγαλώσει μόνος του το παιδί του, μία ολόκληρη σειρά προσωπικών ιστοριών ανδρών και γυναικών, που μας δίνουν πολλές εκδοχές. Ένα άλλο δεύτερο δυνατό σημείο θεωρώ ότι είναι οι δραστηριότητες που προτείνουμε ανά ηλικία. Μπορεί ο αναγνώστης να κάνει μια αρχή, να πάρει ένα κομματάκι των δραστηριοτήτων του βιβλίου, κάτι που να ταιριάζει στην ηλικία, φερ’ ειπείν, του παιδιού του, ή στα ενδιαφέροντά του, και να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στην συναισθηματική επένδυση, που καλείτε να χτίσει μαζί του.

3. Ποιο είναι το μήνυμα, που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης μπαμπάς, αν και θεωρώ ότι το βιβλίο σας απευθύνεται και σε μαμάδες;

Το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου είναι πως «κάθε μέρα είναι μία καινούργια μέρα», που καλούμαστε να αγωνιστούμε αποφασιστικά και να χτίσουμε ένα ακόμη λιθαράκι στο οικοδόμημα των σχέσεων μας. Αυτό το μήνυμα δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε μπαμπάδες ή σε άνδρες. Είναι για όλους μας. Είναι επίσης ένα αντίδοτο για την εποχή της ξέφρενης ταχύτητας που ζούμε. Έχουμε ξεχάσει πως όλα –και πάνω από όλα οι σχέσεις μας με τους γύρω μας- κτίζονται μέρα με τη μέρα, λέξη με τη λέξη. Και για αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μία αποτυχία ή ένα λάθος, δικό μας ή των άλλων. Ο πατέρας της ιστορίας μας ανακαλύπτει πως σιγά-σιγά θα καταφέρει να αποδεχτεί την αποτυχία του γάμου του, σιγά-σιγά θα οπλιστεί με γνώσεις και ευαισθησίες ακούγοντας τις ιστορίες των συνανθρώπων του, σιγά-σιγά θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τα παιδιά του, που κι αυτά χρόνο χρειάζονται για τη δική τους ωρίμανση. Ο πατέρας της ιστορίας μας ανακαλύπτει, έστω και όψιμα, τις ουσιώδεις δυνάμεις της ζωής μας. Ας οπλιστούμε λοιπόν με υπομονή και με αγάπη κι ας αφεθούμε κι εμείς σε παρόμοιες ανακαλύψεις.

4) Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε;

Για να πω την αλήθεια από την πρώτη στιγμή ο τίτλος ξεπήδησε από μέσα μου. Τον σημείωσα και όταν τελείωσα είδα ότι εν τέλει πραγματικά ταίριαζε.

5) Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις;

Ναι, είναι αλήθεια ότι καθημερινά εκδίδονται πολλά βιβλία. Ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας θα πρέπει να πατάει στη γη, να παραμένει προσγειωμένος. Θα πρέπει να αφουγκράζεται τους αναγνώστες του και να προσπαθεί να βελτιώνεται. Όταν λέω να αφουγκράζεται εννοώ να δέχεται αγόγγυστα όποια καλόπιστη κριτική υπάρχει από αυτούς. Το ότι εκδόθηκε το βιβλίο του είναι ένα θετικό, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να κερδίσει με το κείμενό του τον αναγνώστη, που εν τέλει αυτός είναι και ο βασικός του στόχος.

6) Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις εκδόσεις ΘΥΡΑ.

Την συνεργασία μου με τις εκδόσεις ΘΥΡΑ θα την αξιολογούσα ως άριστη. Η σχέση μου με όλη την ομάδα των συνεργατών, όπως επιμελητές, διορθωτές, γραφίστες κ.τ.λ. ήταν αρμονική. Ξέρετε, χρειάζεται καλή επικοινωνία και καλή συνεργία προκειμένου να επιλυθούνε όλα τα ενδιάμεσα θέματα πριν την έκδοση του βιβλίου έτσι, ώστε και ο συγγραφέας αλλά και ο εκδοτικός οίκος να μείνουν ευχαριστημένοι. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και την επιμελήτρια των εκδόσεων ΘΥΡΑ κ. Σταμάτη Σταυρούλα, που κατανόησε το φλέγον θέμα που ήθελα να αναδείξω μέσα από αυτό το βιβλίο και με βοήθησε με την έκδοση του.

7) Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο,εσείς πιο θα επιλέγατε;

Είμαι λάτρης του έντυπου βιβλίου. Να το πιάσω στα χέρια μου, να το ξεφυλλίσω, να το μυρίσω -ειδικά αν είναι παλιάς έκδοσης. Υπάρχει και το ηλεκτρονικό βιβλίο, που βοηθάει στο θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, μιας και απουσιάζει το χαρτί, αλλά η αίσθηση για μένα δεν είναι η ίδια.

8) Πείτε μας τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, που δεν θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;

Διαβάζω τα Πικρά κεράσια του Αλεξίου. Ωραία πλοκή. Περιγράφει μια ζωή, ένα συνεχές ταξίδι σε νέους τόπους, νέους ανθρώπους. Έχω κάποια αγαπημένα βιβλία, που τα δανείζω πολύ δύσκολα. Τα έχω βρει σε παλαιοβιβλιοπωλεία και η έκδοση τους είναι 100 ετών. Ένα από αυτά είναι Οι άθλιοι του Βίκτωρα Ουγκώ. Σκέφτομαι πόσα μάτια θα τα έχουν διαβάσει και πόσα χέρια θα τα έχουν πιάσει όλα αυτά τα χρόνια και αυτό με συγκινεί.

9) Είσαστε ένας δραστήριος άνθρωπος, που, εκτός από τον χρόνο που περνάτε με τα δύο παιδιά σας, ασχολείστε με την πληροφορική, την συγγραφή βιβλίων, την

μελισσοκομία. Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Σπούδασα στην Αθήνα και ξεκίνησα εκεί την επαγγελματική σταδιοδρομία. Όμως πριν πολλά χρόνια έφυγα για την επαρχία, μιας και ήθελα να έχω έναν πιο ήσυχο τρόπο ζωής. Εκεί έκανα και οικογένεια. Σαν άνθρωπος δεν μπήκα ποτέ σε καλούπι. Δεν θέλω να έχω παρωπίδες. Είμαι θα έλεγα πολυπράγμων. Όλα μου δίνουν ενέργεια και αποκομίζω μοναδικές εμπειρίες. Πέρα από την επιστήμη μου, την Πληροφορική, τρέφω μεγάλη αγάπη για την μελισσοκομία, όντας και εγώ μελισσοκόμος εκτός από εκπαιδευτικός, μιας και εκτρέφω και έναν αριθμό μελισσοσμηνών. Την μελισσοκομία την βλέπω σαν ένα ταξίδι, που με οδηγεί σε διάφορα μονοπάτια. Ένα από αυτά είναι και η συγγραφή των βιβλίων. Μπορώ να πω ότι ακόμη σε κάποια από τα μελισσοκομικά βιβλία, που έχω εκδώσει από τις εκδόσεις Σταμούλη, υπάρχουν στοιχεία πεζογραφίας, όπως στο Εμπειρίες ενός μελισσοκόμου, όπου ο αναγνώστης-μελισσοκόμος λαμβάνει τις πληροφορίες μέσα από διαλόγους. Επίσης, δεν μπορώ να παραλείψω την αγάπη που δέχομαι όταν παρουσιάζω το παιδικό μου βιβλίο Ο Πέτρος, η Κατερίνα και η μελισσοπαρέα τους με θέμα την μέλισσα στους μικρούς αναγνώστες.

Μια άλλη αγάπη μου είναι και η λογοτεχνία. Μου άρεσε από μικρή ηλικία να διαβάζω λογοτεχνία. Να ακολουθώ την πλοκή, να γνωρίζω τους ήρωες και να αποκρυπτογραφώ τα μηνύματα, που στέλνει μυστικά ο συγγραφέας γύρω από τον κόσμο και το νόημά του. Ήθελα επίσης από μικρός να γράψω. Χαίρομαι που πραγματοποίησα το όνειρό μου να γράψω το πρώτο μυθιστόρημα με τίτλο Θλιμμένο βλέμμα και τώρα συνεχίζω με το δεύτερο λίαν συντόμως.

10) Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Χαίρομαι που στο επόμενο διάστημα θα εκδοθεί το νέο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Για μιαν ανάσα ελεύθερη» από τις εκδόσεις ΘΥΡΑ. Έχουμε την ιστορία μιας εξαμελούς οικογένειας, που ζει σε νησί των Δωδεκανήσων. Διαδραματίζεται στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, που έχουμε όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα όπως ο Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, η Μικρασιατική καταστροφή κ.τ.λ. και μέσα από τις αράδες του βιβλίου θέλω δώσω ένα μήνυμα περί ελευθερίας.

11) Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε πού και πώς μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Το βιβλίο Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΘΥΡΑ (Αβέρωφ 2 Αθήνα, τηλ. 2105238305 κεντρική διάθεση Σταμούλης,www.stamoulis.gr).